2018, Blogg

När delar av personalen frågade mig vad anorexi egentligen innebar då visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta?!

Förra torsdagen var det på dagen exakt fem år sedan jag blev inlagd på den där psykiatriska avdelningen, platsen som påstods vara uppbyggd av professionellt utbildad personal. Det visade sig att det inte var sanningen, det visade sig att majoriteten av personalen saknande någon som helst inblick i den anorektiska världen. Där och då fick jag en inblick i något som jag inte trodde existerade i vårt svenska samhälle. Där och då fick jag se och uppleva en värld jag inte ens trodde var möjlig.
Men bakom två stängda och ständigt låsta dörrar där existerade den tidigare för mig totalt främmande världen och den kom där och då att bli min verklighet.

Jag kan bara tala för mig själv, vad jag upplevt och vad jag sett med mina egna ögon. Det här är min historia, men tyvärr så jag vet jag att samhället kryllar av människor med historier likt min. Människor som precis som jag sett, tagit del av och vidare skapat sig en bild likt min av det som i vårt samhälle kallas för psykiatrisk vård. Men jag kan för i min värld inte kalla det för vård, snarare någon form av förvaring för att vårt samhälle inte har förmågan att ta hand om personer med olika former av allvarliga psykiska problem.

Men om du, jag eller någon annan annan söker jobb i en klädbutik eller liknade då är det jävligt viktigt med kassavana. Det är i många fall ett krav för att en anställning ska vara möjlig. Kan någon då förklara för mig hur det kommer sig att människor med en psykisk sjukdom är under ”vård” med personal utan någon som helst psykiatrisk utbildning. Det fanns personal på min avdelning som frågade mig vad anorexi egentligen innebar och om jag fortfarande spelade fotboll. Det enda dom var jävligt bra på det var granska varje tugga som jag tog samtidigt som dom pratade om hur äcklig maten var. Jag var jämt arg bakom dom där stängda dörrarna och det med all rätt. För vård ska ska väl ändå vara vård?

/Madelene – fordinegenskull

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.